Rätt fordon för transport

Att transportera diverse entreprenad maskiner,verktyg,material och annat kan ibland vara lite svårt att få ihop. För att transportera det ena så behöver man en sådan och för det andra behöver man något annat. Vi har förenklat detta och listat några exempel på transporter av olika typer.trailer

Transportera större maskiner

Grävare,hjullastare och andra större maskiner då använder man en större trailer kopplad till en lastbil. Beroende på vilken typ av transport så behöver man använda olika bilar och släp. Det finns olika varianter av släpvagnar och trailer. Lastväxlare är en vanlig typ av lastbil som används för den här typen av transporter.

Transportera grus,sand eller sten

Här behövs en lastbil med ett tippflak (ett flak som går att tippa). Alternativt en dumper beroende på mängd och vad som ska transporteras. Det går även att kombinera med ett släp. Något att lasta lastbilen med t.e.x en hjullastare eller en större grävare.

shutterstock_195530786

Transportera cement och betong

Vid transport av färdig blandad cement eller betong (flytande) så krävs en speciell cement/betongbil. Det är en lastbil utrustad med en roterande trumma och en ränna för att hälla. Om inte rännan kommer åt så används en pump. Transport av oblandad cement eller betong så kan man använda en släpvagn eller lastbil med skåp beroende på mängd.

Transportera virke,plankor och annat material

Om man ska transportera t.e.x plankor så används en lastbil med skåp och alternativt kombinerat med ett skåpsläp. Beroende på mängden så kan man även använda en lättlastbil. För att lasta och lossa kan det behövas en truck eller liknande. Det beror på hur tung lasten är. Ofta så kan man transportera diverse material och verktyg på samma ekipage som när du t.e.x transporterar en grävare.