Att arbeta i skogen

I Sverige är det en hel del människor som arbetar i skogen, men hur många olika yrken finns det? Kör alla någon sorts maskin eller finns det också uppgifter där du mest arbetar fysiskt?Det finns båda typerna: några av de vanliga yrkena är maskinförare, röjare, skogsplanterare.man med motorsåg

Hur är det att arbeta i skogen?

Det är ett yrke där du ofta jobbar ensam, så det är kanske inget för dig som hela tiden vill ha folk omkring dig. Men för den som trivs att jobba under eget ansvar blir det mycket tid för tänkande och många tillfällen med härliga naturupplevelser.

Måste jag vara stor och stark för de här yrkena?

Som maskinförare, t ex skördare och skotare, krävs ingen speciell fysik, då du mest sitter i maskinen. Däremot blir det många timmar som du sitter ned, vilket kan vara påfrestande för en del. Men det är inget yrke som kräver fysisk styrka.Om du däremot ska jobba som röjare, med motorsåg och röjsåg, så krävs det att du har åtminstone en normal fysik och inga värre krämpor. Att arbeta åtta timmar i kyla eller värme i gropig och svårframkomlig terräng kan ta hårt på kroppen för den som inte tänker på att arbeta klokt och skonsamt: bara några månader med dålig arbetsställning kan ge ryggskador. I det här jobbet är ryggen och benen viktiga, samt en god grundkondition för att orka hantera en såg i många timmar.

Hur klarar man av att kliva upp på morgonen när det är vinter, mörkt och -10 grader?

Det är bara de som sitter i maskiner som ibland börjar så tidigt. Är du röjare så jobbar du endast i dagsljus, eftersom det är för farligt att fälla träd i mörker. Intill arbetsplatserna finns ofta baracker eller små bodar där du kan värma dig, fast sitter du i maskin har temperaturen ingen betydelse: med motorvärmare och dagens väl uppvärmda kupéer är det ungefär som att sitta i en bil på vintern.

Vilka maskiner arbetar jag med?

Tidigare var det främst svenska och amerikanska maskiner i skogen, men på senare år har asiatiska maskiner alltmer tagit över marknaden. Där finns dock inte samma kunskap och erfarenhet av skogsbruk, så en del asiatiska tillverkare har köpt in eller gått ihop med nordiska företag, till exempel Komatsu Forest som har sitt huvudkontor i Sverige. Här hittas de senaste modellerna av skogsmaskiner som används idag i den moderna skogsavverkningen och den industrin.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Enligt Skogsvårdsstyrelsen går många maskinförare snart i pension, så det är känt redan nu att det kommer att finnas ett stort behov inom några år. Enklare arbete inom röjning går i många fall att sköta med inhyrd personal, så där är inte efterfrågan lika stor. Kanske så är det skogsmaskinförare som du ska satsa på om du funderar över vilket yrke som du ska skaffa dig.